Buurtbewoners stropen de mouwen op in Achter de Poort

27 jul 2021
Vorige week startte de gemeente met de herinrichting van Schoolhof West in Achter de Poort. De gemeente knapt samen met eigenaren en ondernemers de straat op. Zo komt er veel meer groen in het gebied voor de winkels en komt er nieuwe bestrating. De herinrichting is één van de initiatieven van buurtbewoners die hun schouders onder de wijk willen zetten. Zij willen de wijk sociaal en ruimtelijk een boost geven. Burgemeester Gerdo van Grootheest: “Van deze kracht in de wijk, maken wij graag gebruik. Ik vind het heel erg belangrijk dat mensen zich in Culemborg welkom, thuis en veilig voelen. Dat is niet altijd vanzelfsprekend helaas. En het is soms hard werken. Dat weten deze bewoners en ondernemers soms als geen ander. Dit soort ideeën doet de leefbaarheid van de wijk goed. Wat mij betreft maakt dat de weg vrij voor meer.”

Initiatieven

Al enige tijd is de winkelstrip aan de Schoolhof West niet meer volledig door winkels bezet. Dat geeft minder winkelend publiek. En vraagt om aanpassing van de ruimte. Ook was er de wens van eigenaren en bewoners voor meer groen. Samen met de gemeente is een plan gemaakt. Met straks een voortuin als resultaat. Voor de jeugd startte bewoner Abid el Idrissi afgelopen periode een ander initiatief. Elke woensdag en vrijdag verzorgen vrijwilligers van de Soccer Stars Academy sportactiviteiten voor kinderen en jongeren uit de wijk. Op het grasveld of in de pannakooi. Het enthousiasme is groot. Iedereen mag meedoen. En iedere week zijn er meer deelnemers. Een bezigheid die aanslaat. En die ook bij toevallige voorbijgangers voor een glimlach zorgt.   

Foto van Schoolhof-West

Aan de slag

Achter de Poort ‘ouderwets gezellig’ maken. Dat is voor veel buurtbewoners een drijfveer om zich voor de leefbaarheid van hun wijk in te zetten. ‘Buren leren kennen’ is een andere vaak gehoorde kreet. Het kenmerkt eigenlijk de twee groepen bewoners van dit moment. Een groep mensen die soms al een leven lang in de wijk woont. En een groep mensen die nieuw zijn. Nieuw in de wijk en soms zelfs in Culemborg. Het Wijkteam West (met daarin medewerkers van ElkWelzijn, het sociaal wijkteam, de politie, KleurrijkWonen en de gemeente) heeft bewoners afgelopen half jaar op verschillende momenten bevraagd. Hoe ervaren zij het wonen in hun buurt of wijk? En wat hebben zij nodig om dat te verbeteren? Reacties kwamen van jong en oud. Rode draad lijkt de wens naar meer contact met elkaar. Kinderen en jongeren willen daarbij het liefst een eigen plek. Een wens die al lang bestaat. Het gesprek daarover loopt. Voor andere bewoners gaat het om aanspraak en contact in de buurt. Er is bereidheid om in en met de eigen straat samen iets op te pakken. Zwerfafval bijvoorbeeld. Of hondenpoep of meer groen. Er zijn allerlei ideeën en wensen ontstaan. Samen met bewoners gaat het wijkteam hiermee stap-voor-stap aan de slag. Soms is daarbij prioritering nodig. Want niet alles kan in één keer. 

Wijkaanpak

Samen werken aan leefbaarheid is een meerjarig en integraal programma van de gemeente Culemborg. Doel is een leefbaar Culemborg waar iedereen zich welkom, thuis en veilig voelt. Dat vraagt om een wijkaanpak. In zo’n aanpak herkennen we kansen voor de wijk en grijpen die aan. Ook durven we problemen bij de naam te noemen en pakken we die vervolgens aan. Zowel voor als achter de schermen werken we aan meer verbinding. Tussen bewoners, vrijwilligers, professionals en bestuurders. De gemeente wil de krachten en talenten in de wijk intensiever gebruiken en versterken. We willen dat bewoners gemakkelijk gebruik kunnen maken van voorzieningen. Denk bijvoorbeeld aan welzijn, onderwijs of zorg. Maar ook aan cultuur, sport en recreatie. Bewoners die ergens hulp of ondersteuning bij nodig hebben, weten daarvoor in hun wijk goed de weg. In het bijzonder willen we ervoor zorgen dat kinderen en jongeren kansrijk en veilig kunnen opgroeien. Gevoelens van onveiligheid en ondermijning zijn ongewenst. Daarom pakken we overlast en criminaliteit aan. De wijk Achter de Poort is de eerste wijkaanpak van het integrale programma waarbij preventie en repressie hand in hand gaan.