Crisisnoodopvang

De opvang van vluchtelingen is een taak van de rijksoverheid, maar die vraagt gemeenten om te helpen. Vanwege humanitaire redenen vangt de gemeente Culemborg vluchtelingen op in een crisisnoodopvang aan de Bellweg. Hiermee ondersteunen wij het Rijk door de vluchtelingen een tijdelijk thuis te bieden. Vanuit Culemborg stromen zij door naar een asielzoekerscentrum waar ze voor langere tijd kunnen blijven. Crisisnoodopvang is tijdelijk en betekent sobere opvang. De opvang startte op 18 juli en zou duren tot 1 oktober, maar werd verlengd tot medio januari. Op dit moment is besloten de opvang te verlengen tot uiterlijk 1 juli. Als er eerder alternatieve opvanglocaties beschikbaar zijn, vertrekken de bewoners van de Bellweg eerder.

Wat houdt de verlenging in?

Het Rijk doet opnieuw een dringend beroep op gemeenten om langer en meer crisisnoodopvangplekken beschikbaar te stellen. Culemborg valt onder de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid en samen met de andere gemeenten uit deze regio geven we gehoor aan deze oproep. Dit betekent dat ook na 1 januari er vluchtelingen in de crisisnoodopvang aan de Bellweg verblijven. Vrijwilligers van ElkWelzijn zetten zich dagelijks in om de mensen te begeleiden. Er zijn tolken aanwezig en het COA zorgt voor de medische en psychische begeleiding van de vluchtelingen. Omdat de vluchtelingen langer verblijven dan verwacht, worden de dagactiviteiten uitgebreid. We onderzoeken de mogelijkheid om onderwijs aan de kinderen te bieden. Indien nodig helpt de gemeente bij het beschikbaar stellen van extra plekken. Met aanpassingen kunnen wij meer dan de bestaande 160 plekken bieden. Deze plekken worden zo nodig in fases uitgebreid tot een maximum van 200.

Vragen en antwoorden - crisisnoodopvang

De opvang vluchtelingen is eigenlijk een taak van het Rijk en wordt uitgevoerd door het COA. Op dit moment kan het COA het aantal vluchtelingen niet aan. Het rijk heeft daarom gemeenten om hulp gevraagd. We vinden het belangrijk hulp te bieden aan mensen die dat nodig hebben.

Het gaat om crisisnoodopvang, dat wil zeggen tijdelijke opvang van mensen, omdat zij ergens anders niet terecht kunnen. De locatie is tijdelijk in gebruik als opvanglocatie.

Het gaat om mensen die nu niet terecht kunnen in een van de (aanmeld)centra van het COA. De centra zitten overvol, omdat er voor asielzoekers met een verblijfsvergunning onvoldoende woningen zijn. Daardoor blijven zij langer in de opvangcentra en is er onvoldoende plek voor nieuwe mensen.

Momenteel vangen we 160 vluchtelingen op. We kunnen dit aantal opschalen naar een maximum van 200 mensen.

Het gaat om vluchtelingen uit verschillende landen en met verschillende achtergronden.

Crisisnoodopvang is bedoeld voor korte opvang. Hierna stromen ze waar het kan door naar asielzoekerscentra waar ze voor langere tijd kunnen blijven.

De crisisnoodopvang aan de Bellweg was in eerste instantie bedoeld voor Oekraïense vluchtelingen. Voor deze vluchtelingen is er momenteel in Culemborg geen crisisnoodopvang nodig.

COA is het Centraal Orgaan opvang asielzoekers. Zij zijn sinds 1994 verantwoordelijk voor de opvang en begeleiding van asielzoekers in Nederland. Zij begeleiden hen naar een toekomst in Nederland of daarbuiten. De belangrijkste taken van het COA zijn:

  • onderdak bieden aan asielzoekers
  • hen begeleiden naar een toekomst in Nederland of daarbuiten
  • opvanglocaties verwerven en beheren
  • de veiligheid en leefbaarheid in de opvanglocaties handhaven, en
  • asielzoekers voorzien van noodzakelijke middelen

Voor meer informatie zie ook www.coa.nl

De Bellweg is een locatie die voldoet aan de eisen van kortdurende opvang. Het pand was voorheen in gebruik als vaccinatielocatie van de GGD en kwam half juni vrij.

De Bellweg maakt deel uit van het bedrijventerrein de Pavijen. De ondernemers zijn op de hoogte van de opvang en blijven wij  informeren over eventuele nieuwe ontwikkelingen.

Er is een kantine en recreatieruimte, buiten is een deel van de parkeerplaats ingeruimd om te verblijven. Vrijwilligers bieden activiteiten aan zoals sport en spel.

Ja. Op de locatie is een locatiemanager. Vrijwilligers van ElkWelzijn helpen mensen op weg in hun tijdelijk verblijf en bieden activiteiten aan zoals sport en spel.. Er is medische hulp aanwezig.

Net als op alle andere locaties van het COA is ook hier 24 uur per dag, zeven dagen per week beveiliging aanwezig. Daarnaast is er regelmatig contact met de wijkagent en is er een locatiemanager aangesteld.

De Bellweg is een crisisnoodopvang. Een tijdelijke opvang die tot juli 2023 openblijft.

De opvang is een grote ruimte. Het is sober ingericht, met stapelbedden en schotten voor enige privacy. Er zijn gemeenschappelijke ruimten met verschillende functies. En er zijn mobiele douches en toiletten geplaatst.

Stuur een e-mail met uw vraag naar hulpvluchtelingen@culemborg.nl