Vastgesteld
Het college van burgemeester en wethouders stelde op 21 december 2021 de Transitievisie Warmte vast.
Samen
Als de Transitievisie Warmte klaar is, gaan we kijken hoe we het buurt voor buurt, wijk voor wijk kunnen oppakken. Daarvoor maken we zogenoemde buurtenergieplannen. We maken deze visie en de plannen natuurlijk samen met inwoners, zoals eigenaren van huizen, huurders en ondernemers. Maar ook met partijen als woningcorporatie KleurrijkWonen en netbeheerder Liander.
Er is een digitale enquête gehouden onder inwoners en ondernemers om in beeld te brengen hoe zij denken over aardgasvrij wonen. De resultaten staan in het document hieronder.
Op 1 november 2021 was er een digitale informatieavond over het ontwerp transitievisie warmte. De gehouden presentaties van de gemeente Culemborg, KleurrijkWonen en Liander staan hieronder. En ook de vragen met antwoorden die tijdens de bewonersavond digitaal zijn gesteld.
Proces
We hebben gegevens verzameld over welke soort huizen er in een buurt staan. Is het een rijtjes- of hoekhuis, wat is het bouwjaar, welke energielabel hangt er aan? En nog veel meer. Deze gegevens zijn per wijk opgenomen in wijkprofielen. Onderaan deze pagina vindt u de wijkprofielen.
Hoe de huizen per wijk het beste geïsoleerd en verwarmd kunnen worden, staat in het document Verkenning duurzame warmte-opties. Zie onderaan. Vanaf pagina 14 staan de analyses per buurt. Op basis van deze gegevens wordt een ontwerp Transitievisie Warmte geschreven.
Energietransitie
In 2040 willen we energieneutraal zijn. Dit betekent dat ons energieverbruik duurzaam wordt opgewekt. Hiervoor is in 2020 het programma energietransitie gemaakt. Hier staat in hoe we dat gaan doen. De drie programmalijnen zijn:
- Energiebesparing
- Duurzame opwekking
- Warmtetransitie
Wilt u zelf aan de slag met energiebesparing en duurzame opwekking? Kijk eens op
Meer informatie
Wilt u meer weten over hoe u aardgasvrij kunt wonen? Kijk dan op de website van milieu centraal en de Rijksoverheid.