Duurzaamheidslening

In 2040 wil de gemeente Culemborg energieneutraal zijn. Veel inwoners willen daarbij helpen. Bijvoorbeeld door te kiezen voor energiebesparende maatregelen in en aan hun woning. Dat vraagt vaak om best veel geld. Een duurzaamheidslening kan u dan helpen. De duurzaamheidslening is minimaal 2.500 euro en maximaal 25.000 euro. De rente is lager dan bij een gewone lening.

Voorwaarden duurzaamheidslening

Voor wie?

U bent eigenaar-bewoner van een woning of appartement in de gemeente Culemborg. Er vindt een toets plaats of u kredietwaardig bent.

Hoe vraagt u een lening aan?

Voor het aanvragen van een duurzaamheidslening gebruikt u het aanvraagformulier dat u onderaan deze pagina kunt downloaden. Hierin moet u aangeven welke maatregelen u wilt nemen en voor welk bedrag u een lening wilt. Dit kan door middel van een offerte of berekening. Aanvragen kan het hele jaar door.

De gemeente Culemborg beoordeelt uw aanvraag. Als uw aanvraag compleet is en voldoet aan de voorwaarden ontvangt u binnen 4 weken:
- een voorlopige toewijzingsbrief met daarin informatie over hoe u de lening bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland (SVn) precies kunt aanvragen.

Online krijgt u op de website van het SVn toegang tot een aanvraagformulier. Dit vult u in.

Het SVn toetst uw aanvraag bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Daarna ontvangt u:
Als het SVn akkoord gaat met uw aanvraag: een offerte met een overeenkomst van de lening.
of
Als het SVn niet akkoord gaat met uw aanvraag: een afwijzingsbrief.

Als de maatregelen zijn uitgevoerd, vult u het declaratieformulier in dat het SVn u toestuurt. Dit declaratieformulier stuurt u, samen met de originele facturen en betaalbewijzen, naar de gemeente Culemborg. Uit uw bouwdepot worden de facturen betaald.

Voor welke maatregelen kunt u een lening aanvragen?

Voor de volgende maatregelen kunt u een aanvraag doen:

  • Dakisolatie;
  • Vloerisolatie;
  • Spouwmuurisolatie
  • HR++-glas;
  • Zonnepanelen;
  • Zonneboiler;
  • Lage Temperatuur (LT) verwarming;
  • (Combi)warmtepomp;
  • Douchewater met WarmteTerugWinning (WTW) systeem;

Andere duurzaamheidsmaatregelen die naar het oordeel van het college aantoonbaar helpen bij een lagere energievraag, minder CO2-uitstoot van de woning, verhogen van het duurzame energiebronnen in de energievoorziening van de woning.

Hoe hoog is de lening?

Het minimum bedrag van de lening is 2.500 euro, het maximum bedrag 25.000 euro.
Afhankelijk van het te lenen bedrag verschilt de looptijd van de lening. Tot maximaal 7.500 euro is de looptijd 10 jaar, daarboven is de looptijd 15 jaar. U betaalt per maand een vast bedrag aan rente plus aflossing (annuïteitenlening). Extra aflossen is boetevrij (met een minimumbedrag van 250 euro). Op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) is het actuele rentetarief terug te vinden.

Wanneer wordt de lening geweigerd?

De lening wordt geweigerd indien:

  • u geen eigenaar-bewoner bent van een woning of appartement in de gemeente Culemborg;
  • u een aanvraag doet voor een maatregel die niet in de lijst is opgenomen;
  • u niet kredietwaardig wordt bevonden;
  • de maatregelen al zijn uitgevoerd voordat u de overeenkomst voor de lening aangaat;
  • er geen geld meer beschikbaar is voor deze regeling.

Waar vind ik goede informatie?

Voordat u een keuze maakt voor een bepaalde aannemer, raadt de gemeente Culemborg u aan om u goed te laten adviseren. Vraag bijvoorbeeld meer offertes aan. En vergelijk deze met elkaar. De gemeente Culemborg heeft geen samenwerking met aanbieders.

Betrouwbare informatie vindt u onder meer bij het onafhankelijk Energieloket Rivierenland. Denk bijvoorbeeld aan een lijst van bedrijven die u kunt vertrouwen. Of het invullen van de online quickscan. Of een gesprek met een energiecoach.

En kent u Vrijstad Energie? De energiecoöperatie voor en door inwoners van Culemborg? Ook zij kunnen u informeren. Regelmatig organiseren zij ook inkoopacties.

Downloads