De gemeenteraad is in de eerste plaats volksvertegenwoordiger, de raad vertegenwoordigt de inwoners van de stad. Raadsleden worden om de 4 jaar door de inwoners gekozen.
De gemeenteraad heeft ook een ‘kaderstellende’ taak. Dat houdt in dat de raad de hoofdlijnen van het beleid van de gemeente vaststelt. De gemeenteraad doet dit op basis van besluiten die door het college van burgemeester en wethouders (B & W) zijn voorbereid. Het dagelijks bestuur van de stad ligt bij het college van burgemeester en wethouders. In formele taal heet deze taakverdeling tussen college en gemeenteraad dualisme. Het college en de organisatie werken na het raadsbesluit de hoofdlijnen verder uit en voeren het beleid uit. Raadsleden of raadsfracties kunnen ook zelf voorstellen opstellen en aan de raad voorleggen. De raad stelt dan zelf beleid op. De derde taak van de raad is de controlerende taak. De raad houdt toezicht op de uitvoering van het beleid door het college.
De burgemeester is de voorzitter van de raad, de griffier zit tijdens de raadsvergadering naast de burgemeester en adviseert hem. De wethouders maken geen deel uit van de gemeenteraad, maar mogen wel deelnemen aan beraadslagingen en vragen beantwoorden.
Bezoek een raadsvergadering
U bent van harte welkom bij de raadsvergaderingen, die u kunt bijwonen vanaf de publieke tribune. Deze vergaderingen vinden twee keer per maand op donderdag plaats. Bekijk dan eerst de Raadsinformatie.