Invasieve exoten

Invasieve exoten zijn planten- en diersoorten die van oorsprong niet in Nederland voorkomen. Ze geven vaak problemen, omdat ze geen natuurlijke vijanden hebben. Daardoor kunnen ze zich snel vermenigvuldigen en verspreiden. Planten en dieren die wel van nature voorkomen, worden zo verdrongen of kunnen uitsterven.

Plan van aanpak

De gemeente Culemborg heeft een plan voor het omgaan met een aantal van die planten. Het gaat alleen om plantensoorten die schade voor de volksgezondheid of andere grote ongewenste effecten kunnen hebben. 

In Culemborg gaat het om de Japanse duizendknoop, de reuzenbalsemien en de reuzenberenklauw.


Japanse duizendknoop

Deze plant kan zich heel snel uitbreiden. Dat gaat ten koste van planten die hier van nature horen te groeien. Verder kan de soort schade veroorzaken aan bijvoorbeeld verhardingen, rioleringen en funderingen door de enorme groeikracht van de wortelstokken.

Hoe kunt u de japanse duizendknoop bestrijden:

  • Met wortel en al uitgraven
  • Elke maand stengels verwijderen (april – oktober)
  • Plant en snoeiafval bij restafval om verdere verspreiding te voorkomen

Reuzenbalsemien

Deze soort kan zich sterk uitbreiden en daardoor andere inheemse soorten verdringen.

De plant mag in particuliere tuinen blijven staan. Wel moet verdere verspreiding voorkomen worden.

Hoe kunt u de reuzenbalsemien bestrijden:

  • Dit kan door de plant te verwijderen (uit de grond trekken of afknippen) voordat deze zaden krijgt.

Reuzenberenklauw

De Reuzenberenklauw verdringt inheemse plantensoorten en bevat stoffen die bij aanraking door mensen (en dieren) tot brandwonden kunnen leiden.

De reuzenberenklauw mag in particuliere tuinen blijven staan. Zorg er wel voor dat de plant zich niet verder kan verspreiden. Bestrijding van de berenklauw kan op meerdere manieren.

Hoe kunt u de reuzenberenklauw bestrijden:

  • In het vroege voorjaar de jonge scheuten met wortel en al verwijderen en dit herhalen als er een nieuwe scheut opkomt. Verder helpt intensief maaien van de plant. De plantenresten mogen bij het groenafval. Draag bij de bestrijding beschermende kleding.