Klimaatadaptatie

Om Culemborg beter voor te bereiden op de verandering van het klimaat, namen we als gemeente al veel maatregelen en gaan we er in de toekomst nog meer nemen. Die helpen om aan de ene kant natte voeten te voorkomen in Culemborg en aan de andere kant extreme droogte te bestrijden.

Klimaatstresstest

We moeten maatregelen nemen. Om te kijken wat er nodig is, deden we in de afgelopen periode een klimaatstresstest in Culemborg. Dat moeten alle Nederlandse gemeenten doen. Dat hebben we zo afgesproken in het Deltaplan Ruimtelijke Adaptie. Het Deltaplan is een landelijk plan voor de aanpak van de gevolgen van de veranderingen in het klimaat.  

Bij de klimaatstresstest in Culemborg onderzochten we wat er in de verschillende wijken en gebieden gebeurt als er bijvoorbeeld in korte tijd veel regen valt. En hoeveel verschil het maakt: een klein buitje of juist een enorme stortbui.  Ook toont de test aan in welke wijken het extra heet wordt in droge zomers. U ziet op de kaarten van de klimaatatlas Culemborg waar u problemen kunt verwachten. 

Omdat we een vrij kleine stad zijn, hebben wegen, parken, straten, greppels, pleinen, maar ook bijvoorbeeld uw eigen tuin invloed op elkaar. Denk alleen al aan het wegstromen van regenwater bij een stortbui. Alle wijken blijken ook met elkaar verbonden. Als er wateroverlast is in de ene wijk, heeft dat gevolgen voor een andere wijk. Het is dus een heel gepuzzel om de gevolgen van de verandering van het klimaat aan te pakken in Culemborg.

Maatregelen

Om Culemborg beter voor te bereiden op de verandering van het klimaat, namen we als gemeente al veel maatregelen en gaan we er in de toekomst nog meer nemen. Die helpen om aan de ene kant natte voeten te voorkomen in Culemborg en aan de andere kant extreme droogte te bestrijden.

  • We koesteren het groen in de stad en leggen waar dat mogelijk is nog meer stroken natuur aan. Op die plekken kan het regenwater direct wegzakken als het valt. Ook zorgt het voor verkoeling als het heet is. Wij hebben hiervoor een Groenbeleidsplan gemaakt. 
  • We leiden op bepaalde plekken het regenwater dat vrij schoon is, naar de sloten. Het verdwijnt dan niet in het riool.
  • We verzamelen het regenwater op bepaalde plekken. Dat noemen we ‘waterberging’. Dan moet u bijvoorbeeld denken aan greppels, wadi’s. Daar kan het water langzaam in de grond zakken. Ook zijn er speciaal aangelegde waterplassen. Daar kan extra water naartoe stromen. Op verschillende informatieborden in de stad kunt u zien waar bergingsgebieden liggen. Zoals bijvoorbeeld op bedrijventerrein Pavijen of langs de Prijsseweg.
  • We hebben onder parkeervelden kratten ingegraven. We noemen dat bodeminfiltratiekratten. Dat zijn kratten van kunststof die hol van binnen zijn. Het water dat de grond in gaat, komt daarin terecht en zakt niet gelijk weg. Het sijpelt of drupt heel langzaam de grond in via de onderkant en de zijkant van de kratten.
  • We leggen natuurvriendelijke oevers aan langs sloten. Dat zijn oevers die niet gemaakt zijn van beton of hout, maar van zand of klei en die schuin aflopen. De oever en de sloot zijn breder, zo kan er meer water doorheen stromen. Op zo’n oever kunnen ook allerlei plantjes groeien en beestjes leven.
  • We maken en onderhouden looproutes vanuit de wijken naar en langs de rivier, zodat inwoners op hete dagen verkoeling kunnen zoeken.
  • We zijn als gemeente nauw betrokken bij maatregelen die het Waterschap Rivierenland neemt om overstroming van de Lek te voorkomen en het grondwater op peil te houden.
  • Het waterschap controleert en test in overleg met de gemeente ook kades en dijken als de Lekdijk en de Diefdijk. Deze dijken bestaan al honderden jaren. Ze beschermen Culemborg en het achterliggende land tegen overstromingen bij hoog water.
  • We werken samen met het waterschap om het regenwater dat hier in de stad valt, op een goede manier richting de Linge te laten stromen.
  • We werken ook veel samen met andere gemeentes in de regio om maatregelen te nemen die nodig zijn door de verandering van het klimaat.