Staat er een onbekend iemand bij u voor de deur?
- Open nooit zomaar de deur voor een onbekende. Maar gebruik bijvoorbeeld een kierstandhouder om de deur op een kier te kunnen zetten.
- Laat nooit een onbekende zomaar binnen.
- Vraag om een legitimatie.
- Sluit de deur als u binnen iets gaat halen.
Wordt u gebeld door iemand van een bank, uw telecommaatschappij of een andere instantie?
- Vertrouwt u het niet helemaal? Verbreek de verbinding en zoek zelf het telefoonnummer van de organisatie op.
- Banken en andere organisaties zullen NOOIT om persoonlijke inloggegevens vragen.
- Wees altijd alert als u om geld wordt gevraagd. Ook als u een bericht krijgt van een telefoonnummer dat bij u bekend is.
- Bel altijd eerst de persoon zelf op het voor u bekende nummer. En zorg dat u een normaal gesprek met hem of haar kan voeren. Neem er geen genoegen mee als de persoon zegt u niet te kunnen horen of dat hij/zij niet op kan nemen. Niet gebeld = geen geld.
- Controleer het rekeningnummer dat de oplichter opgeeft. Komt het overeen met het rekeningnummer van de bekende?
Kijk voor meer informatie op: www.maakhetzeniettemakkelijk.nl
Fraudehelpdesk
U vindt meer informatie over fraude op fraudehelpdesk.nl of telefonisch op 088- 786 73 72. Hier kunt u ook melden wanneer u slachtoffer bent geworden of een poging melden.
Slachtoffer
Bent u onverhoopt slachtoffer geworden? Doe dan altijd aangifte of melding bij de politie. Aangifte doen of een melding maken kan op verschillende manieren:
Bel direct 112 wanneer er sprake is van:
- woninginbraak;
- een oplichter uw bankpas komt ophalen;
- een verdachte situatie waarbij de inbreker of oplichter nog in de buurt is.
Bel 0900-8844 (politie) en doe aangifte of melding wanneer u slachtoffer bent geworden van criminaliteit, maar waarbij de dader niet meer in uw omgeving is. Maak ook een melding wanneer er een poging is gedaan van oplichting. Dit helpt de politie om zicht te krijgen op de dadergroepen en de verschillende werkwijzen. Bel daarom ook bij een poging van oplichting 0900-8844. De politie helpt u dan graag verder.
Buurtpreventieapp
Bent u al aangemeld bij uw buurtpreventie app? Via whatsapp komen meldingen over uw straat of wijk binnen bij het zien van een verdacht persoon of verdachte situatie. Kijk voor meer informatie of om u aan te sluiten op www.wabp.nl. De stad veilig maken en houden, doen we samen!