Minder restafval

Alle Nederlandse gemeentes, dus ook Culemborg, moeten van de landelijke overheid de hoeveelheid restafval beperken. In 2025 tot 30 kilo per persoon, per jaar. Om u een indruk te geven hoe weinig dat is: in 2019 hadden we in Culemborg 95 kilo restafval per persoon.

Restafval is afval dat overblijft als u alles uit uw afval hebt gehaald dat opnieuw is te gebruiken, zoals bijvoorbeeld glas, blik, metaal, papier, groente/fruitresten, batterijen. Restafval wordt verbrand en dat is slecht voor het milieu. Ook gaan zo veel grondstoffen verloren die opnieuw zijn te gebruiken.

Eind 2016 stelden elf gemeentes in het Rivierengebied, waaronder Culemborg, een document op. Dat document heet ‘Regionale Visie Afval en Grondstoffen’. Daarin kijken de gemeentes hoe ze restafval kunnen verminderen. Dat doen ze samen met het bedrijf Avri, dat in al deze gemeentes het afval ophaalt en verwerkt.

In 2019 heeft Avri in Culemborg en de andere gemeentes ondergrondse containers geplaatst voor restafval. Uit onderzoek blijkt dat mensen hun afval vaak beter scheiden als ze hun vuilniszakken zelf moeten wegbrengen.

Wat u kunt doen

U kunt meehelpen zo weinig mogelijk restafval te maken. Dat kan bijvoorbeeld door:

  1. geen of zo weinig mogelijk verpakkingen te kopen en te gebruiken. Denk aan blikjes, plastic flesjes en zakjes.
  2. een stoffen tas of een opvouwkrat mee te nemen als u boodschappen doet;
  3. apparaten te laten maken bij het Repair Café Culemborg of weg te brengen naar de plaatselijke kringloopwinkel of de milieustraat
  4. kleding en ander textiel niet weg te gooien in het huisvuil, maar weg te brengen naar een kringloopwinkel, de textielcontainer of de milieustraat.
  5. afval zo goed mogelijk te scheiden. Op de afvalwijzer kunt u kijken welk afval in welke zak of bak hoort.

Goed afval scheiden

Als u het afval goed scheidt, heeft u minder kosten. Sinds 1 juli 2019 kunt u gebruik maken van de ondergrondse containers voor restafval in de buurt. Deze kunt u openen met een pasje. U betaalt voor elke zak restafval die u erin gooit. Heeft u weinig restafval, dan betaalt u dus minder. Kijk op de kaart van welke ondergrondse container u gebruik kunt maken.