26 apr 2022
Namens koning Willem-Alexander heeft burgemeester Gerdo van Grootheest negen Culemborgers blij gemaakt met een koninklijke onderscheiding tijdens lintjesregen 2022. Hij ging dinsdagochtend 26 april persoonlijk bij de gedecoreerden op bezoek om de lintjes op te spelden.
De dames Ahami, Van Herwijnen, Schuts, Visser en de heren Baart, Entjes, Holleman, Kragten en Van Kats zijn allen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Burgemeester Gerdo van Grootheest: “Culemborg is een sociale, eigenwijze en creatieve stad waar de betrokkenheid van inwoners groot is. Onze inwoners maken Culemborg. Dit alles resulteert in ontzettend veel vrijwillige inzet van inwoners. Daar ben ik trots op. Tijdens lintjesregen zetten we enkele bijzondere vrijwilligers extra in het zonnetje. Het is elk jaar weer een speciale en feestelijke dag.”
De volgende Culemborgers ontvingen tijdens de lintjesregen een koninklijke onderscheiding:
Foto's gemaakt door: Charles Dumas
Mevrouw Conny van Herwijnen zet zich sinds 2005 in voor de kwetsbare medemens. Ze neemt deelnemers in ‘De Witte Schuur’ onder haar hoede. Met haar warme persoonlijkheid kijkt ze wat iemand nodig heeft om goed uit de verf te komen. Ze cijfert zichzelf helemaal weg in het belang van de deelnemers. Haar ambities voor haar deelnemers beperken zich niet tot de plek van de zorgboerderij. Ze probeert hen vooral ook mee te laten doen in de samenleving.
Mevrouw Marjan Schuts is al 20 jaar actief voor Stichting museum Jan van Riebeeck. Zij zorgt er mede voor dat de tuin goed wordt onderhouden. Daarvoor stuurt ze enkele vrijwilligers aan maar werkt zelf ook mee. Sinds 2003 is ze ook vrijwilligster bij natuurmonumenten waar ze betrokken en positief kritisch kijkt naar natuurbeheer. En verder is het mede aan haar zorg en toewijding te danken dat de eendenkooi in Culemborg er nog steeds is.
Mevrouw Rika Visser zet zich al meer dan twintig jaar in voor Amnesty International. Ze is coördinator van de werkgroep Culemborg. Mevrouw Visser is zeer begaan met de slachtoffers van schendingen van mensenrechten. Als ze tijdens een schrijfavond kan melden dat er een gevangene is vrijgelaten, is ze oprecht blij. Daar doet ze het voor. In het verleden heeft mevrouw Visser ze zich ook ingezet voor de Stichting Culemborg en Ontwikkelingssamenwerking. Voor de sponsorloop Nacht van de Vluchteling van Stichting Vluchteling levert ze nog steeds een actieve bijdrage.
De heer Gerrit Baart is vrijwilliger bij Zorgboerderij De Witte Schuur. Sinds zijn pensioen leert hij mensen met een beperking wat ze van hout kunnen maken; van broodplank tot meubel. Ook voor andere klussen staat hij altijd klaar; buschauffeur, bouwvakker/klusjesman, koffie schenken, spelletjes doen, kapotte stoel repareren, fietsband plakken, etc. Niet voor niets noemen collega’s hem Gouden Gerrit. Drie dagen per week kunnen de medewerkers en deelnemers van De Witte Schuur op hem rekenen. En dat al sinds 2005.
De heer Rob Entjes is naast zijn baan als chauffeur bij een transportbedrijf ook al 24 jaar vrijwilliger bij het Rode Kruis, afdeling Culemborg. Hij begon er als eerste hulpverlener en werd later instructeur. Sinds 2010 gaat hij – als motard - jaarlijks mee naar Tour du ALS. De heer Entjes was ook 15 jaar vrijwilliger bij activiteiten op de kinderboerderij De Heuvel en Stichting Speeltuin. Hij heeft onder andere meegebouwd aan het speelkasteel.
De heer Wim Holleman is al 40 jaar een zeer betrokken bestuurder en vrijwilliger in en voor het Jan van Riebeeck Huis en Museum. Hij heeft al die jaren zijn best gedaan om de geschiedenis aantrekkelijk te houden voor iedereen. Verder opent de heer Holleman al jaren dagelijks de tuin van het museum voor publiek en houdt daar mede toezicht op. Ook heeft hij bijgedragen aan de deelname van het museum aan de jaarlijkse ‘pianowandeling’ in Culemborg. En hij bereidde met anderen het programma van de herdenking van de 400 jarige geboortedag van Jan van Riebeeck in 2019 voor.
De heer Kees Kragten is al sinds 1976 actief als vrijwilliger. Bij diverse sportverenigingen zat hij in het bestuur en/of was adviseur bij verbouwingen. Hij was en is nog steeds actief voor de kerk. Binnenkort wordt de woning voor de nieuwe dominee opgeleverd. De heer Kragten was projectleider van deze verbouwing. Mensen noemen hem ook wel ‘bruggenbouwer tussen mensen en wensen’.
De heer Jan van Kats zet zich al ruim 20 jaar in als maatje voor de medemens via het RIBW en ElkWelzijn. Met veel empathie helpt hij mensen of geeft hen advies. Of gaat met hen fietsen om de gedachten wat af te leiden. Daarnaast zorgt hij ervoor dat spullen op de juiste plek terecht komen bij mensen die het hard nodig hebben. Ook onderhoudt hij de tuin bij iemand die dat zelf niet meer kan.