Wat we als gemeente doen of gaan doen voor:
- eigenaren van woningen
- Vrijstad Energie houdt in opdracht van de gemeente informatieavonden in wijken en buurten over energiemaatregelen die mogelijk zijn in huizen. Vrijstad Energie is de lokale energiecoöperatie voor en door Culemborgers.
- Samen met andere gemeentes hebben we het Energieloket Rivierenland. Dit loket helpt mensen om energiezuinig te wonen en thuis energie op te wekken. Ze geven ook advies.
- We kijken hoe we mensen die weinig verdienen, kunnen helpen om energiemaatregelen te nemen in hun woning.
- huurders
- Samen met woningcorporatie KleurrijkWonen onderzoeken we welke energiemaatregelen nodig zijn in de huurhuizen. KleurrijkWonen heeft in Culemborg zo’n 3500 woningen.
- We kijken hoe we mensen die weinig verdienen, kunnen helpen om energiemaatregelen te nemen in hun huurhuis.
- ondernemers
- Samen met de Kring Culemborgse Bedrijven (KCB) kijken we welke maatregelen er mogelijk zijn op bedrijventerrein Pavijen. Zodat bedrijven daar van het aardgas afkomen en energieneutraal worden.
- Samen met de Kring Culemborgse Bedrijven (KCB) kijken we welke maatregelen er mogelijk zijn op bedrijventerrein Pavijen. Zodat bedrijven daar van het aardgas afkomen en energieneutraal worden.
- vervoer
- We maken een nieuwe versie van het Gemeentelijke Verkeers- en Vervoer Plan (GVVP).
- We maken een nieuwe versie van het Gemeentelijke Verkeers- en Vervoer Plan (GVVP).
- Onze eigen gebouwen
- We hebben als gemeente zelf 65 gebouwen in de stad. Daarvan zijn we eigenaar of we geven er een vergoeding voor. Dan moet u denken aan scholen, sporthallen en buurtcentra. In die gebouwen gaan we energiemaatregelen nemen. Daarvoor maken we een speciaal programma.
-
Ook proberen we te besparen op de straatlantaarns en alle pompen en gemalen in de stad.
Opwekken van groene en schone energie
We kijken de komende vijf jaar of we ook andere vormen van energie kunnen gebruiken dan alleen wind- en zonne-energie. Denk bijvoorbeeld aan waterstof, de kracht of de warmte van water of de warmte van de aarde. Ook onderzoeken we of er een techniek komt om alle schone energie op te slaan. Dat is belangrijk. Want we willen dat u dag en nacht elektriciteit heeft. Dus als u op het knopje van de schakelaar drukt, altijd het licht aangaat. Het aanbod van groene en schone energie wisselt erg. Zonnepanelen wekken overdag en in de zomer veel energie op, maar ’s nachts en in de winter juist niet. En windmolens staan stil als het niet waait en wekken dan geen elektriciteit op. Verder moeten we ontdekken welke veranderingen nodig zijn in het elektriciteitsnet. Daarover praten we met netbeheerder Liander.
Extra geld nodig
Om het Programma energietransitie 2021 – 2025 uit te voeren is extra geld nodig. Dat moeten we gebruiken om alle plannen uit te voeren, maar ook om mensen in te huren. Het gaat om 200.000 euro extra per jaar.