Over uw situatie
Ik woon samen met mijn partner in de autoluwe binnenstad op 1 adres. Ik heb zelf een auto en mijn partner ook. Wat heb ik/hebben wij nodig?
U heeft twee ontheffingen nodig. Want ieder voertuig staat op een andere naam.
Ik heb ooit een pasje voor de pollers gekregen. Hoe krijg ik nu toegang?
De pasjes zijn niet meer geldig. Kijk op www.culemborg.nl/autoluw of u in aanmerking komt voor een dagontheffing of jaarontheffing. Is dat het geval, dan kunt u een ontheffing aanvragen.
Als uw pasje op uw naam bij de gemeente Culemborg geregistreerd stond, dan krijgt u van ons de borg terug. U kunt daarvoor langskomen op het stadskantoor.
Ik organiseer een evenement in de autoluwe binnenstad. Hoe kan ik daarvoor ontheffing regelen?
Het is het handigste als u voor het evenement één lijst kunt maken met daarop de kentekens van de voertuigen die ontheffing nodig hebben. Stuur deze lijst voordat het evenement begint naar parkeren@culemborg.nl. Dan bekijken wij welke ontheffingen nodig zijn en maken dit in overleg met u in orde. Als het niet mogelijk is om tot zo’n lijst te komen, neem dan contact met ons op. Dat kan ook via parkeren@culemborg.nl.
Hoe en waar mag ik parkeren in de binnenstad?
Parkeren is in het autoluwe deel niet toegestaan.
Woont of werkt u in het autoluwe deel van de binnenstad en kunt u daar parkeren op uw eigen terrein of huurt u een parkeerplaats? Dan mag u daar wel parkeren. U heeft daarvoor geen parkeervergunning nodig, maar wél een ontheffing.
Woont of werkt u in de binnenstad, maar buiten het autoluwe deel? Dan kunt u gratis of betaald parkeren op een van de parkeerplaatsen. Wilt u voor de deur parkeren, dan heeft u een parkeervergunning nodig. Kijk op www.culemborg.nl/parkeren voor de mogelijkheden.
Voor welke voertuigen heb ik als bestuurder nu precies een ontheffing nodig?
Voor alle motorvoertuigen met een kenteken.
Over het systeem
Hoe controleert de gemeente?
De gemeente Culemborg handhaaft in de binnenstad op zowel het inrijden als het parkeren. In beide gevallen door controles op straat. En voor het inrijden werkt de gemeente met een camerasysteem op basis van kentekenherkenning.
Hoe werkt het camerasysteem?
Als u een dag- of een jaarontheffing heeft geregeld, dan voert de gemeente uw kenteken(s) in een systeem in. Als u het autoluwe gebied inrijdt, dan scant een van de camera’s die de gemeente heeft opgehangen het kenteken van uw voertuig. Als het systeem uw kenteken herkent omdat uw kenteken geregistreerd staat, dan heeft uw voertuig toegang en gebeurt er verder niets. De scan bewaart de gemeente niet. Als het systeem uw kenteken niet herkent, dan ontvangt u een boete.