Artikel 1 uit onze Grondwet is helder: “Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook is niet toegestaan.” Wij nemen dit artikel heel serieus. Wij zijn een inclusieve stad. Een stad waar iedereen welkom is. Waar iedereen zich sociaal geaccepteerd en veilig voelt. Waar alle inwoners meedoen aan de samenleving. Waar je mag zijn wie je bent en mag houden van wie je wilt. Een ideaal beeld. Waarbij we weten dat LHBTI’ers (Lesbische vrouwen, Homoseksuele mannen, Biseksuelen, Transgender- en Intersekse personen) dit in Culemborg helaas niet altijd zo ervaren. Daarom hebben we met inwoners nagedacht over hoe we dit met elkaar kunnen verbeteren. De Culemboog-agenda bestaat uit vijf speerpunten. Onder elk speerpunt hangen acties. We geven daarbij aan of de gemeente aan zet is of dat we (ook) een beroep doen op maatschappelijke partners en/of inwoners.
Achtergrondinformatie over deze agenda
Aanleiding, doel, rol van de gemeente en hoe gebruiken we deze agenda?
Speerpunt 1. Voorbeeldfunctie van de gemeente
Wij vinden dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. Daarin moeten wij als gemeente het goede voorbeeld geven.
Speerpunt 2. Veiligheid
Ook in Culemborg hebben LHBTI'ers soms te maken met pesterijen, intimidatie, uitsluiting of geweld. In de woonomgeving, op school en in de openbare ruimte. Veiligheid van LHBTI'ers verbeteren is dan ook speerpunt 2.
Speerpunt 3. Jeugd, Onderwijs en Sport
Sociale acceptatie en inclusie begint bij opvoeding. Opvoeden gebeurt door ouders, op school en bij sportverenigingen. Bestuurders en professionals spelen hierin een rol. Zij moeten in staat worden gesteld om die rol te vervullen.
Speerpunt 4. Zorg en welzijn
Je veilig voelen en sociaal geaccepteerd voelen is een basisbehoefte van ieder mens. Dit is des te belangrijker in situaties waar mensen afhankelijk zijn van zorg en ondersteuning.
Speerpunt 5. Zichtbaarheid
Zichtbaarheid is een belangrijke randvoorwaarde voor het vergroten van sociale acceptatie. Nederlanders lijken LHBTI’ers te accepteren, maar dan moet dat niet te veel afwijken van het gangbare beeld van mannen en vrouwen. Zichtbaar jezelf zijn draagt risico’s voor LHBTI’ers met zich mee. Daar ligt dus nog een grote opgave.