Ons handelen richting inwoners
We stellen de volgende acties voor:
Gastvrije publieke dienstverlening
We willen een gastvrije gemeente zijn. In het contact met de gemeente willen we dat alle inwoners zich prettig en gehoord voelen. Het is belangrijk dat gemeentelijke medewerkers - van loketfunctie tot handhaving - zich realiseren wat dat voor hun handelen betekent. We trainen medewerkers van de gemeente in goede publieke dienstverlening. We maken aandacht voor de positie van LHBTI’ers daarvan onderdeel. Ons taalgebruik in onze publieke dienstverlening maken we zo gender-neutraal mogelijk. Zowel in persoonlijk als in online contact.
Informatie geven
De gemeente presenteert zich zo ‘divers’ en genderneutraal mogelijk. Zowel in haar schriftelijke uitingen als in haar beeldmateriaal.
Gebruik van ervaringsdeskundigheid
Culemborg hecht aan ervaringsdeskundigheid. Op verschillende niveaus betrekken we ervaringen van LHBTI’ers erbij. Denk aan beleidsontwikkeling en het opzetten van projecten. Maar ook in gemeentelijke uitingen zoals filmpje en folders. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van inbreng via de Adviesraad Sociaal Domein of via klankbordgroepen.
De gemeente als werkgever
Het toewerken naar een meer diverse en inclusieve organisatie, ook voor LHBTI’ers, hoort ook bij de voorbeeldfunctie. Denk aan een divers personeelsbestand en een werkklimaat waarin mensen zichzelf kunnen zijn. Culemborg vindt het belangrijk om meer aandacht te geven aan dit onderwerp en het bewustzijn binnen de gemeente te vergroten. Er loopt een pilot ‘anoniem solliciteren’. Dat betekent dat geïnteresseerden zonder hun geslacht, leeftijd, etniciteit, enzovoort te noemen bij de gemeente kunnen solliciteren. In juni 2019 organiseren we een training voor managers om hen wegwijs te maken in het anoniem ontvangen van sollicitaties.
We stellen daarnaast de volgende acties voor:
Meer aandacht voor coming out
We besteden meer aandacht aan coming out binnen de gemeente. Dat je mag laten zien wie je bent en dat je mag houden van wie je wilt. Want zichtbaarheid en openheid, rolmodellen en netwerken van medewerkers kunnen bijdragen aan een inclusieve werkomgeving. Dat doet de gemeente door het hijsen van de regenboogvlag en door activiteiten en debatten op ‘coming out day’ onder de aandacht te brengen. We roepen bedrijven en maatschappelijke organisaties op om dit voorbeeld van de gemeente te volgen. Ook vragen we hetero’s om bondgenoot te zijn. Tegelijk beseffen we dat het niet genoeg is om hier maar één dag in het jaar aandacht aan te geven. Het onderwerp verdient permanente aandacht. We geven daarom ook bij evenementen en andere gelegenheden aandacht aan seksuele en genderdiversiteit.
In gesprek met het bedrijven
In de gesprekken met bedrijven bespreken we onderwerpen uit deze Culemboog-agenda, zoals aandacht voor transgenders op de arbeidsmarkt en het zorgen voor een personeelsbestand met een diverse afspiegeling. Dat is nodig omdat uit onderzoek blijkt dat LHBTI’ers op het werk gediscrimineerd worden en transgenders moeilijk aan het werk komen. Een belangrijke rol is weggelegd voor vertrouwenspersonen in organisaties.
Transitieverlof onderzoeken
We onderzoeken als gemeente de mogelijkheid van (betaald) transitieverlof voor transgenderpersonen. En ook of het mogelijk is dit op te nemen in onze arbeidsvoorwaarden. Op dit moment zijn ziekteverlof of opname van vakantiedagen de enige mogelijkheden.
Leefbaarheidsmonitor
Om te toetsen of Culemborg voldoende ‘inclusief’ is op het gebied van wonen en werken, voegen we in de leefbaarheidsmonitor een aantal vragen toe. Bijvoorbeeld over acceptatie van LHBTI’ers.